Kandidát na prezidenta Štefan Harabin v Nitre sa stretol s vedením Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky

Kandidát na prezidenta SR JUDr. Štefan Harabin navštívil mesto Nitra, kde sa stretol s predstaviteľmi Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky – predsedom predstavenstva Ing. Milanom Lapšanským a členom predstavenstva zväzu Petrom Živickým.
Počas svojej pracovnej návštevy mesta pod Zoborom kandidát na prezidenta diskutoval o aktuálnej situácii na Slovensku a o činnosti Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky. Štefan Harabin navštívil miestnu výrobnú prevádzku a oboznámil sa s technologickými postupmi vo výrobe.
V priebehu diskusie predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky Ing. Milan Lapšanský a člen predstavenstva zväzu Peter Živický informovali kandidáta na prezidenta, že daný zväz zastrešuje 12 200 pracovníkov a podčiarkli a zamestnáva tak až tretinu z celkového počtu pracovníkov v potravinárstve.
Štefan Harabin oboznámil prítomných s dôvodmi, prečo sa rozhodol kandidovať do najvyššej štátnej funkcie, krátko prezentoval svoj volebný program a zdôraznil svoje programové ciele. V priebehu živej diskusie účastníci stretnutia sa venovali viacerým aktuálnym témam, situácii v slovenskom hospodárstve a výrobnej sfére. Analyzovali výrobné náklady slovenských spoločností, ktoré, ako konštatovali, často tvoria až 40 až 50 % všetkých pracovných nákladov podnikov.
Účastníci stretnutia si posvietili na pozitívne a negatívne momenty práce zamestnancov výrobných podnikov v nočných hodinách a v dňoch pracovného pokoja. Zaoberali sa otázkami vyriešenia problémov s odvodmi, hovorili o potrebe bonifikácie odvodov, týkajúcich sa času práce v nočných hodinách a v dňoch pracovného pokoja, spomenuli skúsenosti v štátoch, kde praktizujú nulové odvody vo vyše uvedenej dobe.
Štefan Harabin a hostitelia sa venovali aj problematike dovozu ukrajinskej pšenice na Slovensko a do členských štátov Európskej únie. Predstavitelia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky zdôraznili, že nemajú námietky voči kvalite ukrajinskej pšenice, ale, na druhej strane, v súvislosti s jej dovozom vznikajú veľké problémy pre slovenské podniky a to, hlavne, kvôli nízkej cene ukrajinských výrobkov.
Poukázali na to, že Slovensko ročne vyprodukuje 2 milióny ton pšenice, z toho 600 tisíc – pre potreby potravinárskej výroby. Vysvetlili, že Slovensko nepotrebuje ukrajinskú pšenicu, pretože by to narušilo vertikálu pestovateľov, mlynárov a pekárov. Dovoz by zapríčinil vážne rizika a ohrozil existenciu producentov v uvedenej vertikále. Podotkli, že navyše existujú na trhu aj nekalé praktiky s obchodom s múkou, hlavne s tou, ktorá sa dováža z Poľska.
Účastníci stretnutia v Nitre tiež diskutovali o pôsobení zahraničných obchodných reťazcov na Slovensku a v susedných krajinách. Zdôraznili, že to, čo si obchodné reťazce dovoľujú v krajinách bývalého východného bloku, si nemôžu dovoliť, napríklad, v Nemecku, alebo v Rakúsku. Podčiarkli, že práve preto existujú také cenové rozdiely, keď si ľudia rovnaký tovar v Rakúsku môžu kúpiť za nižšie ceny, ako na Slovensku. Spomenuli niektoré nekalé praktiky podnikov, hlavne, listing a celú radu tzv. bonusov – napríklad, reklamné, medzinárodné, narodeninové, dokladanie tovaru v obchode a iné.
Predstavitelia vedenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky vysvetlili, že práve preto hlavnou požiadavkou zväzu je novelizácia zákona č. 91/2019, ktorý, napríklad, umožňuje obchodným reťazcom realizovať platby nie na základe termínu dodania tovaru, ale na základe vystavenia faktúry. Tým v podstate dodávatelia financujú obchodné reťazce a svoje peniaze dostávajú veľmi oneskorene. Informovali, že Zväz celkovo eviduje 41 nekalých praktik.

Členovia vedenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky podčiarkli, že bývalá vládna garnitúra na čele s OĽANO presadila novelizáciu Zákona 91/2019 „O nekalých praktikách v obchode s potravinami“, ktorá poškodila potravinárov. Preto žiadajú zmenu a navrhujú, aby sa zákon uviedol do pôvodného stavu pred jeho novelizáciou. Tým sa, podľa nich, vyrieši aj platenie v primeranej lehote splatnosti na základe termínu zdaniteľného plnenia a nie na základe doručenia faktúry.
Kandidát na prezidenta Štefan Harabin si pozorne vypočul predstaviteľov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky a prisľúbil, že v prípade zvolenia do funkcie využije kompetencie prezidenta a bude nápomocný riešeniu problémov, ako podčiarkol, vo „významnom chlebovom odvetví.“

Tlačová služba volebného štábu Štefana Harabina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *